Tanca els ull i imagina, durant uns segons, com vols que siga l’espai educatiu on t’agradari que les teues filles i fills creixen, aprenguen, es deverteixen i siguen feliços. Obri els ulls i quedam amb eixes imatge al teu cap. Ara vaig a tractar de descriure amb paraules com és el nostre espai infantil i què ocorre al seu interior.

Tótem és un espai de quasi 200m2, amb grans finestrals per on entra gran quantitat de llum natural. En este lloc, xiquetes i xiquets de 0 a 6 anys podran divertir-se i escollir què volen aprendre en cada moment de forma lliure, conscient i respectuosa. Encara que l’espai siga completament diàfan per permetre la llibertat de moviment, es poden diferenciar diferents zones d’aprenentatge en les que poden desenvolupar totes les seues capacitats i habilitats: escalar, llegir, pintar, escriure, crear, jugar a ser… Cadascuna d’aquestes zones està habilitada amb una sel·lecció de materials escollits amb molta cura per a cada edat i cada necessitat, materials d’inspiració Montessori, Pikler, Waldorf, Reggio Emilia i Arno Stern.

Al nostre centre, les famílies no es queden en un segon plànol, sinó que cobren la importància que tenen i es mereixen. Per això, en qualsevol moment els xiquets i xiquetes poden vindre acompanyats dels seus adults de referència i participar en el dia a dia per a que, poc a poc, agafen la confiança i seguretat que necessiten establir en este nou lloc, amb les noves persones que van a estar al seu voltant i amb les que van a viure moments increïbles. A més a més, intentem adaptar-nos als diferents horaris de les famílies per ajudar amb la conciliació laboral i familiar i també organitzem diferents activitats en família i per a la família.

A Tótem també incorporem, en la mesura que podem, la naturalesa i la cura del medi ambient. Amb els diferents tipus de plantes aprendran valors de cura i responsabilitat, a més d’aprendre alguns coneixements bàsics sobre jardineria. El reciclatge i la reutilització de materials també estan presents en el nostre dia a dia, així com la incorporació de materials naturals. D’aquesta forma aprenen el valor de cuidar del nostre voltant i del nostre planeta.

Així, es pareix aquesta descripció al lloc que voldries per als teus fills i filles? Tótem és una aposta forta, valenta, diferent i no formal. Tótem és eixe lloc en el que ser feliços, en el que ser família. Esta és la nostra essència.