El passat mes de desembre va tenir lloc el primer taller de llums i ombres, un taller basat en la pedagogia de la llum de Reggio Emilia on van poder experimentar amb els diferents elements que hi havia repartit per tot l’espai.

Instal·lació vivencial i sensorial

Llums i projeccions van donar lloc a una sessió plena d’energia, experimentació, vivències i sensorialitat on cada xiquet i xiqueta va gaudir d’una forma única i especial. La interacció amb els diferents elements que composaven aquesta instal·lació van donar peu a la estimulació de la seua imaginació, podent veure com canviaven el seu estat depenent de amb quin element jugaren en cada moment. Passaven de l’excitació a la calma, de córrer a tombar-se, de moviments ràpids i descontrolats a moviments lents i dominats. Però sobre totes les coses hi va haver molta emoció i molts sentiments, on cadascú prenia consciència del moment que estava vivint.

El poder de la imaginació

La infància té el superpoder de crear, d’imaginar, de jugar amb la fantasia. Quan se’ls proporciona espais, temps, materials, oportunitats i llibertat per ser qui són, estem oferint-los les eines necessàries per a garantir múltiples aspectes del seu desenvolupament – psicomotor, afectiu, social, sensorial, creatiu – i això és el que va ocòrrer en aquesta instal·lació. Van poder traslladar-se a les muntanyes nevades, van conèixer nous amics i amigues durant aquest viatge, es van convertir en personatges fantàstics plasmats a la paret gràcies a les ombres que feien amb el seu propi cos… fins i tot van arribar fins al Pol Nord! Cadascú li va donar el sentit que necessitava en cada moment.

La màgia de la llum

Ser testimoni d’aquesta vivència va ser màgic. Poder observar les seues cares, els seus somriures, les seues mirades, el seu joc, la seua llibertat ens permet adonar-nos de què necessiten, de què els emociona. I, sense cap dubte, aquesta instal·lació va tindre un poc de tot açò.

Activitat lliure i ambient preparat

Aquesta activitat de Llums i Ombres va ser pensada tenint en compte característiques importants d’algunes pedagogies actives que, des de Tótem, seguim en el nostre dia a dia. Vam crear un ambient preparat i organitzat amb tots els materials necessaris, creant un sentit de bellesa i estètica que convidava a l’acció. Des del primer segon que cada xiquet i xiqueta va entrar per la porta, se’ls va donar la llibertat per a anar explorant cada element allí present sense intervindre en el seu joc ni en la seua dinàmica. Els adults vam passar a un segon plànol, mantenint un rol d’observadors en la penumbra, la qualcosa va fer d’aquest temps una experiència encara més íntima.

Esdeveniments realitzats

Xerrada Montessori de Alba Fortea

10/02/2022|0 Comments

Xerrada d’una guia Montessori Divendres passat vam tindre el plaer de contar amb Alba Fortea – Guia Montessori – per a parlar de com crear un bon espai inspirat en aquest mètode, quins materials

Taller canviant

07/02/2022|0 Comments

La primera setmana del mes de gener vam organitzar un taller canviant que va durar tres dies. El concepte d’aquest taller eren “elements penjats” on es podien interactuar amb ells de diferents maneres i

Instal·lació LLUMS I OMBRES

07/02/2022|0 Comments

El passat mes de desembre va tenir lloc el primer taller de llums i ombres, un taller basat en la pedagogia de la llum de Reggio Emilia on van poder experimentar amb els

Pròxims Esdeveniments, instal·lacions i tallers