Xerrada d’una guia Montessori

Divendres passat vam tindre el plaer de contar amb Alba Fortea – Guia Montessori – per a parlar de com crear un bon espai inspirat en aquest mètode, quins materials es poden utilitzar, quins poden fabricar-se a casa o com donar resposta a diferents situacions que tenen lloc en l’entorn educatiu, ja siga a casa o al centre.

Qui és Maria Montessori

Com no podia ser d’altra manera, Fortea va començar posant-nos en matèria explicant, de forma breu, aspectes rellevants de la vida de la doctora Maria Montessori, una dona avançada al seu temps. Doctora, pedagoga, antropòloga, psicòloga i filòsofa, esta referent en l’educació va establir una forma de treball gràcies a la sensibilitat provocada per les condicions en que es trobaven els xiquets i xiquetes que eren apartats de la societat, tractant-los de bogeria. Montessori estava convençuda de que aquesta situació era deguda a la falta d’estimulació que tenien estos xiquets.

Montessori com a filosofia de vida

Per a entendre ben bé com poder incorporar aquesta filosofia a la nostra vida, Alba va comentar algunes de les característiques més significatives del seu mètode: com treballar, el rol que ha d’adquirir l’adult en aquesta educació, quins elements són claus per a que l’aprenentatge siga significatiu, quan i com s’ha de donar ajuda als més menuts i, per supost, va remarcar alguna de les seues dites més destacables, com pot ser: “El que fa la mà, la ment ho recorda”.

Disseny dels ambients en l’àmbit escolar

Els espais i ambients Montessori tenen unes característiques molt concretes que faciliten el treball individual i grupal, potenciant l’autonomia de cada xiquet i xiqueta i també els seus interessos i ritmes individuals. Fortea va explicar quines particularitats podem trobar en aquests espais, des de la distribució del material a la mida del mobiliari, des de l’ordre de l’estància fins a la decoració. La ponent va captar l’atenció dels assistents explicant experiències personals on aplica este mètode, tant de la seua vida com a mare com a guia en un centre Montessori a Canàries.

La peculiaritat dels materials Montessori

Una característica que ajuda a diferenciar el material Montessori d’altres, és que aquest material no és considerat un joguet, sinó que cada objecte que s’utilitza ha de complir en la funció per la qual ha sigut creat. El desconeixement d’aquesta peculiaritat és el que fa confondre que tots els elements i joguets de fusta són Montessori. A part d’açò, Alba va explicar unes quantes particularitats que han de seguir els materials que tenim tant a casa com als centres, fent especial èmfasi en que hi ha molts que podem crear nosaltres mateixos amb materials de la nostra vida quotidiana, com pot ser el cartró.

El mètode Montessori a casa

Com que Montessori no és només un mètode sinó que és una filosofia de vida, el podem aplicar a tots els entorns del nostre dia a dia. Així és que Fortea va posar especial atenció en explicar com adaptar els entorns de la casa on vivim, quins utensilis poden utilitzar, quin tipus de mobiliari és el més adequat, quins tasques poden fer i com introduir-les de manera escalonada depenent del seu grau evolutiu i també quines responsabilitats donar-los.

L’interès dels assistents

Totes les persones que van assistir a aquesta xerrada van mostrar el seu interès per aquest mètode i van participar activament plantejant distintes preguntes i conversant amb la convidada sobre experiències personals. Sens dubte, una activitat molt atractiva per a totes aquelles persones que tenen la necessitat d’anar incorporant poc a poc aquesta filosofia a les seues vides.